2020 m. rugpjūčio 13 d., ketvirtadienis

Vestuvių planavimas. Pirmieji didieji darbai

 Ko gero visos susižadėjusios ir savo vestuves planuojančios poros galės patvirtinti, kad pradėjus galvoti apie tai, ką reikia suplanuoti ir padaryti iki vestuvių, patenkama į didelį vestuvinio pasiruošimo šurmulį. Nors šiuo metu situacija dėl covid-19 viruso nėra tokia aiški kaip anksčiau, tačiau vis tiek, švenčių tiekėjai sparčiai rezervuoja datas sekantiems, o kartais ir dar vėlesniems metams. Visada paprasčiau, jei iki vestuvių yra likę daugiau laiko ir galima ramiai, be didelio skubėjimo, išsirinkti visus Jums tinkamiausius tiekėjus.

Šį kartą norime pasidalinti dar vienų vestuvių planavimo įspūdžiais, kai vestuves kartu planavome antrajai GG fest team komandos narei - Gintarei😊


Planuotas biudžetas vestuvėms: 5000 eur.

Laikas iki vestuvių pradėjus planuoti – 1m 1mėn.

Pirmiausia aptarsime dalykus, kuriuos rekomenduojame daryti pirmiausia, kai tik jau nusprendžiate tuoktis:

  1. Susėsti būsimiems jauniesiems ir apsitarti biudžeto galimybes. Žinoma, jis gali būti ir neribotas, ir dvigubai ar trigubai didesnis nei mūsų aprašomų, tai gali būti ir dar mažesnis biudžetas, bet visada gerai turėti rėmus, nes tai palengvina sprendimų priėmimą ir laikotarpį, reikalingą sprendimui priimti. Jei turėsite ribotą biudžetą vienoms ar kitoms paslaugoms, tada drąsiai galite rašyti įrašą grupėje arba tiesiog visur ieškoti tiekėjų iki tam tikros, nurodytos sumos, ir rinktis tik iš tų, kurie tiktų jums pagal biudžetą. 
  2. Susidaryti preliminarų svečių sąrašą. Pirmiausia tam, kad žinotumėt kokiam žmonių skaičiui jums reikėtų skaičiuoti  maistą, įsivertinti kokio dydžio šventės vieta reikalinga ir iš karto, pagal tai atsirinkti ir vertinti tik tinkamus variantus.
  3. Data. Šis dalykas nebūtinai turi būti aptartas pirmu klausimu, nes galbūt norint tilpti į biudžetą jūsų šventės data gali laviruoti? Galimai ji gali kisti ir priklausomai nuo laisvų tam tikrų paslaugų teikėjų pvz fotografų, jeigu esate labai seniai nusižiūrėję fotografą, kuriam vieninteliam norėtumėt patikėti savo vestuvių fotografavimą. Vis tik, jeigu esate nusimatę tikslią datą ir geriau jau rinktumėtės kitus teikėjus, nei kitą datą, tokiu atveju laimingąją dieną galima tvirtinti su antrąja puse iš karto.😊

Mūsų konkrečiu atveju data buvo užfiksuota pirmiausia, nes ji buvo derinta prie draugystės metinių datos, tad šis niuansas buvo labai svarbus. Kaip ir paminėta anksčiau, biudžetas, į kurį buvo planuojama ir norima įtilpti – 5000 eur. Sudarius preliminarų svečių sąrašą numatyta, kad svečių skaičius turėtų suktis apie 50 žmonių. Judame toliau su darbais ir užduotimis būsimiems jaunavedžiams....

4. Ieškome tinkamiausio šventės vietos varianto! Atsižvelgiant į nakvynės poreikį (jei daroma su nakvyne), į ceremonijos lokaciją, svarbu įsivertinti: ar pakaks erdvės sustačius stalus šokių aikštelei, kiek daug reikės dekoro, kainą, maisto pasiūlymus. Ir radus variantą, kuris tinka ir patinka, rezervuoti.
  1. Pamąstyti apie ceremonijos laiką. Kodėl tai svarbu? Nes iš anksto galima rezervuoti laiką bažnyčioje arba santuokų rūmuose. Taip pat, žinant ceremonijos laiką, bus lengviau pasiskaičiuoti, iki kurios valandos bus reikalingas fotografas, ir išsiaiškinti tikslią fotografų kainą. Be abejo, šventės trukmė gali kažkiek pakoreguoti ir vedėjų, DJ, muzikantų įkainius.
  2. Privalu apgalvoti, ar vestuvinę fotosesiją planuojama daryt po ceremonijos, ar prieš ją (taupant svečių laiką galima daryti fotosesiją prieš ceremoniją ir po ceremonijos kartu su svečiais vykti tiesiai į šventės vietą, arba fotografuotis važiuoti po ceremonijos paliekant svečius toliau mėgautis putojančiu vynu prie bažnyčios arba pasiūlant laisvu laiku apsidairyti ar užkąsti galbūt nelankytoje vietose).
  3. Rezervuojame ceremonijos laiką (tai galima daryti ir prieš rezervuojant vedėjus ir fotografus, bet kartais pasikalbėjus su vedėjais, fotografais gali visgi pasikoreguoti laikas kuris prieš tai atrodė pats tinkamiausias. Taigi 5-6 punktus galima drąsiai keisti vietomis).
  4. Kai jau turime laiką, preliminarų biudžetą galima pasidomėti vedėjų/muzikantų/DJ, fotografų, rekomendacijomis ir skirti laiko nuotraukų , video įrašų bei atsiliepimų peržiūroms, tada išsiaiškinti kainas, bei užimtumus ir išsirinkus lūkesčius atitinkančius tiekejus, fiksuoti ir rezervuoti, tuos, kurie turėtų pasirūpinti jūsų šventės nuotaika ir atsiminimais po jos.

Mūsų atveju sentimentai bažnyčiai nulėmė ir šventės vietą. Visgi vietos paieškos šiek tiek užtruko, nes norėjome ne tik sutalpinti 50 žmonių, bet, kad jiems būtų pakankamai erdvu judėti, šokti, bei šiuo atveju dar vienas svarbus rodiklis buvo ir biudžetas. Kalbant apie paslaugų teikėjus: pirmiausia įvyko susitikimas su vedėju, kurio metu buvo pasitarta, kaip geriausia daryti dėl fotosesijos: vedėjas šiuo atveju pasiūlė turėti keletą žaidimų šventės vietoje, paskatinti svečius jau iš karto pradėti pildyti palinkėjimų albumą su momentinėmis nuotraukomis, bei paorganizuoti jaunųjų pasitikimą, taigi svečiais būtų pasirūpinta, o jaunieji galėtų ramiai fotografuotis apie porą valandų po ceremonijos. Vedėjo užtikrinimas, kad svečiais bus pasirūpinta tikrai yra didelis privalumas.

Nuspręsta, kad reikėtų fotografuoti nuo ceremonijos pradžios iki maždaug 00:30, kad pavyktų užfiksuoti ir fejerverkus ir torto pjovimo momentus, tad fotografų įkainių buvo klausiama iš karto 12-ai valandų.

Pasitvirtinus šiuos dalykus kartais atsiranda kitų detalių pvz: sutvirtinimo sakramento pamokėlės, sužadėtinių kursai jeigu planuojama tuoktis bažnyčioje (tuokiantis bažnyčioje privalomi tiek kursai tiek krikšto, pirmosios komunijos ir sutvirtinimo sakramentai, nebent kunigas laidžia kitaip). Šiuo atveju Vilniuje galime rekomenduoti Vilniaus šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) parapiją. Jų privalumas, jog daug informacijos skelbia savo puslapyje tiek dienas kuriomis vyksta užsiėmimai, tiek naujų grupių datas, tiek sutvirtinimo sakramento ruošimo pradžią. Šioje bažnyčioje kasmet ruošiami žmonės krikšto, pirmos komunijos ir sutvirtinimo sakramentams (pirmasis susitikimas ir registracija į kursus vyksta antrą spalio mėnesio sekmadienį, pasitikslinti reikėtų Bernardinų parapijos internetiniame puslapyje), pamokėlės beje, taip pat vyksta 2 sekmadienius per mėnesį.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą